به گزارش خبرنگار مهر، هوشنگ بازوند عصر شنبه در دیدار با امدادگران جمعیت هلال احمر استان بیش از ۹۵ درصد جغرافیای لرستان را گرفتار بحث زلزله خیزی دانست و اظهار داشت: همچنین لرستان با پدیده ها و بلایای طبیعی دیگری از جمله سیلاب و خشکسالی مواجه است.
وی با بیان اینکه پدیده خشکسالی و سیلاب دو روی یک سکه هستند، افزود: هر موقع خشکسالی بروز کند احتمال وقوع سیلاب در آن منطقه بیشتر بوده بطوریکه عمق سیلاب با عمق خشکسالی منطقه رابطه مستقیم دارد.
شناخت بلایای طبیعی بهترین راه مقابله
استاندار لرستان بهترین راه مقابله با بلایای طبیعی را شناخت این بلایا در هر منطقه دانست و بیان داشت: برای اینکه بتوانیم از گزند بلایای طبیعی در امان باشیم باید شناخت خوبی روی آن ها داشته باشیم و تا زمانیکه این بلایا را نشناسیم نمی توانیم به خوبی با آن ها مقابله کنیم.
بازوند اضافه کرد: البته توقع نداریم بتوانیم همه بلاهای طبیعی را خنثی کنیم زیرا این کار از عهده ما خارج است ولی باید در لرستان شرایطی به وجود آوریم که مردم در مقابله با بلایای طبیعی مشارکت داشته باشند.
وی با بیان اینکه مردم استان باید بدانند لرستان گرفتار بیش از ۱۰ بلای طبیعی است و باید با این بلایا زندگی کنند ادامه داد: چگونگی زندگی با بلایای طبیعی مستلزم شناخت آن هاست لذا بایستی این موضوع در زندگی جاری مردم نهادینه شود و مردم خود را به این سمت و سو سوق دهند.
استاندار لرستان با اشاره به اینکه امروزه بلایای طبیعی دیگر به عنوان یک چالش در کشورهای توسعه یافته مطرح نیست عنوان کرد: مردم این کشورها به راحتی با بلایای طبیعی زندگی می کنند چرا که شناخت کافی از این بلایا را پیدا کرده اند.
بازوند خطاب به امدادگران جمعیت هلال احمر استان لرستان گفت: شما در صف مقدم آشتی بلایای طبیعی با مردم هستید لذا بایستی راه مقابله با این بلایا را به مردم آموزش دهید.
چرخه مدیریت بحران تعریف شود
وی با بیان اینکه برای عبور از چالش های بلایای طبیعی بحث "چرخه مدیریت بحران" تعریف شده است اظهار داشت: مسئولیت مقابله با چند مورد از موضوعات تعریف شده در چرخه مدیریت بحران بر عهده صلیب سرخ بوده و در کشور ما این مسئولیت بر عهده جمعیت هلال احمر است.
استاندار لرستان بحث پیشگیری را اولین موضوع مطرح شده در "چرخه مدیریت بحران" خواند و گفت: امدادگران جمعیت هلال احمر نقش به سزایی در بحث پیشگیری داشته و مردم نیز بایستی در این زمینه برای مقابله با بلایای طبیعی پیشقدم شوند.
بازوند یادآور شد: میلیون ها سال حرکت زمین در اروپا باعث بروز زلزله های زیادی شد که اکنون حرکت زمین به صفحه عربستان رسیده و شرق آسیا و خاورمیانه را تحت تاثیر خود قرار داده است بطوریکه باعث بروز زمین لرزه هایی هشت یا ۹ ریشتری در این مناطق می شود.
وی افزود: علی رغم اینکه اروپاییان این فرآیند زمین لرزه را بیش از هزاران سال است که طی کرده اند اما آمادگی آن ها در مقابله با پدیده زمین لرزه بیشتر از ماست و کشورهای شرق آسیا نیز خیلی راحت با این پدیده زندگی می کنند به طوریکه در سونامی ژاپن این کشور به تنهایی در برابر آن مقابله کرد و از هیچ کشوری کمک نگرفت.
استاندار لرستان ادامه داد: این در حالی است که وقتی در کشور ما بلایای طبیعی اتفاق می افتد مدیریت آن خیلی مشکل می شود لذا اگر در این زمینه پیشگیری را ملاک قرار دهیم می توانیم مدیریت بر بحران داشته باشیم.
هزینه مدیریت بر بحران به مراتب کمتر از مدیریت در بحران است
بازوند با بیان اینکه هزینه مدیریت بر بحران به مراتب کمتر از مدیریت در بحران است تصریح کرد: در حلقه مدیریت بحران نتوانسته ایم موضوع پیشگیری را خوب جلوه دهیم لذا بیش از ۵۰ درصد پیشگیری در برابر بلایای طبیعی وظیفه امدادگران جمعیت هلال احمر است.
وی با اشاره به اینکه در کشور ما هنوز موضوع مقابله با بلایای طبیعی خیلی خوب جا نیفتاده است بیان داشت: در زلزله سال ۸۵ استان علی رعم گذشت تنها ۲۴ ساعت از وقوع زمین لرزه یکی از شهروندان دورودی در حال ساخت و ساز غیر استاندارد بود که علت این امر عدم آموزش مناسب در این زمینه است.
استاندار لرستان آمادگی و تجهیز را موضوع دوم مطرح شده در "چرخه مدیریت بحران" دانست و گفت: امدادگران جمعیت هلال احمر می توانند به عنوان نوک پیکان این حلقه ایفای نقش کنند لذا باید بیشترین آمادگی و تجهیز را داشته باشند در غیر این صورت امکان مقابله با بلایای طبیعی وجود ندارد.
کمبود امکانات هلال احمر جبران شود
بازوند با اشاره به وقوع زمین لرزه دو روز پیش در خرم آباد و برگزاری جلسه ستاد بحران در این رابطه بیان داشت: بر اساس گزارشات مطرح شده توسط مدیرکل ستاد بحران استان امکانات هلال احمر استان کم بوده که امیدواریم مسئولان جمعیت هلال احمر استان با مکاتبات خود و پیگیری بتوانند امکانات خوبی را فراهم آورند.
وی بحث مقابله را به عنوان یکی از موضوعاتی دانست که در حال مدیریت در بحران صورت می گیرد و افزود: دریک زلزله بحث هشدار، جستجو، امداد و نجات و ... از موضوعات مربوط به بحث مقابله هستند و اولین گروهی که بعد از زلزله وارد این موضوعات می شوند جمعیت هلال احمر هستند.
استاندار لرستان ادامه داد: تا زمانیکه جمعیت هلال احمر در این رابطه وارد عمل نشوند دستگاه های دیگر نیز نمی توانند وارد عمل شده و کار خود را انجام دهند لذا هر چه آمادگی جمعیت هلال احمر بیشتر بوده و تجهیزات آنها کامل تر باشد نیروهای بعدی به خوبی می توانند کار خود را در زمینه امداد رسانی انجام دهند.
بازوند بحث علت یابی بلایای طبیعی را به عنوان حلقه ای مفقوده "چرخه مدیریت بحران" مطرح کرد.
واکاوی حادثه شورآب
وی به وقوع سیلاب در منطقه شوراب لرستان که سال گذشته منجر به کشته شدن سه نفر شد اشاره کرد و بیان داشت: علت وقوع این حادثه طراحی غلط پل با کم توجهی در زمینه دوره بازگشت سیلاب رودخانه شوراب بود که اگر تکلیف این پل و زمان دوره بازگشت سیلاب مشخص نشود ممکن است ۵۰ سال دیگر باز این مشکل رخ دهد.
استاندار لرستان افزود: در طراحی پل شوراب دوره بازگشت سیلاب و حداکثر دبی آب را ۲۵ سال دیده بودند در صورتیکه اگر دوره بازگشت آن ۵۰ ساله طراحی می شد این مشکل اتفاق نمی افتاد لذا بایستی مورد دوره بازگشت در طراحی های خود تجدید نظر کنیم.
بازوند بازسازی و بازتوانی را به عنوان موضوع دیگری از "چرخه مدیریت بحران" برشمرد و عنوان کرد: اگر مردم خود را با حوادث وقف دهند به خوبی می توانند در زمینه بازسازی ایفای نقش کنند که نمونه آن در زلزله سال ۸۵ استان دیده شد.
وی افزود: به دنبال وقوع زلزله سال ۸۵ در لرستان بیش از ۲۲ هزار واحد مسکونی در کمتر از ۱۱ ماه ساخته شد که کار بسیار بزرگی بود که به علت مشارکت مردم صورت گرفت.
استاندار لرستان یادآور شد: در استان لرستان به عنوان یکی از پر حادثه ترین استان های کشور بایستی "چرخه مدیریت بحران" را اجرایی کنیم تا شاهد حوادث تلخی نباشیم.
بازوند با اشاره به اینکه اگر شناخت درستی از مباحث "چرخه مدیریت بحران" وجود داشته باشد می توان تهدیدها را به فرصت تبدیل کرد بیان داشت: اگر در این زمینه شناخت کافی وجود نداشته باشد فرصت ها به تهدید تبدیل خواهد شد لذا امدادگران جمعیت هلال احمر بایستی شناخت کافی از این چرخه را داشته باشند.
بنابراین گزارش دوشنبه ۲۸ مهرماه سال ۹۳ بارندگی های چند ساعته در خرم آباد منجر به سیلابی شود که طی سالهای اخیر یعنی از سیل سال ۸۵ تاکنون چندان سابقه نداشته است. این حادثه منجر به مرگ پنج نفر از جمله یک معلم و سه دانش آموز لرستانی شد.
نظر شما